Cheile Turzii din județul Cluj

Un monument al naturii, Cheile Turzii reprezintă o arie protejată de interes național, reprezentând una dintre atracțiile de seamă ale locului.

Cheile Turzii din judetul Cluj - flickr

Panorama asupra locului este copleşitoare. În momentul în care te intersectezi cu această privelişte, începi să realizezi cât de mic şi lipsit de apărare eşti în calea naturii.

Culoarul dintre rocile de calcar, rezultat în urma erodării stâncilor provocată de apă, oferă un spectacol aproape sălbatic, un peisaj carstic, cu stânci înalte şi abrupte, creste ascuţite, turnuri de piatră, vâlcele pietroase, grohotişuri şi arcade. Acest drum croit printre stânci se întinde pe o lungime de 3,5 kilometri, iar pe tot traseul său, de o parte şi de alta, în aventura drumeţiilor tale, vei descoperi aproximativ 60 de peşteri, firide sau arcade, de la cele mai mici dimensiuni şi până la 120 de metri (cea mai mare).

Dacă ai o condiţie fizică bună şi alegi să faci la pas acest traseu, de-a lungul lui ai posibilitatea să admiri măreţia naturii. Chiar dacă nu eşti expert în floră, ar fi păcat să treci pe lângă usturoiul sălbatic, piciorul cocoşului sau stânjenelul violaceu şi să nu le recunoşti… Iar dacă ai noroc, poţi să dai nas în nas cu vulpea sau jderul de piatră. În caz că nu ştiai, Cheile Turzii sunt recunoscute pentru multitudinea de specii protejate: 1000 de specii de flori şi plante şi 67 de specii de peşti, păsări şi alte animale.

Cheile Turzii reprezintă un obiectiv pe care merită să-l vizitezi măcar o dată în viaţă. Iar dacă cumva eşti în căutare de senzaţii tari, precum alpinismul, cu atât mai bine! Cu siguranţă, o să-ţi doreşti să revii aici ori de câte ori vei putea. În plus, traseele pe care le poţi face în acest areal îţi vor dezvălui şi alte minunăţii ale naturii, dintre care amintim Cheile Turului, Cascada Ciucaş şi Cheile Borzeşti.

In rezervatia naturala Cheile Turzii putem admira numeroase pesteri, printre care putem aminti:

– Pestera Liliecilor;

– Pestera Cuptorului;

– Pestera Calastur;

– Pestera Cetatea Mare;

– Grota lui Hill

Bine de stiut:

In cazul in care ajungi la CheileTurzii poti urma numeroase trasee turistice, de maxima importanta si frumusete:

– Cheile Turzii – Cheile Turului – Tureni;

– Circuitul Crestelor Cheilor;

–  Cheile Turzii- Izvorul Popii- Ciucas;

–  Cheile Turzii  Deleni – Cabana Faget – Cluj;

–  Cheile Turzii- Cabana Buru;

–  Cheile Turzii  Cariera de var – Tureni;

– Cheile Turzii – Iara – Cabana Muntele Baisorii;

–  Cabana Cheile Turzii – comuna Mihai Viteazul – Turda;

– Cabana Cheile Turzii – Dealul Hodinis – Turda;

– Cheile Turzii –Ciucas – comuna Cornesti.

EU IUBESC ROMÂNIA PE FACEBOOK

Lasă un comentariu...

*