Centrul Cultural ”Jean Bart” din orașul Tulcea, județul Tulcea

Centrul Cultural ”Jean Bart” din Tulcea este

O instituție ce are sub acoperiș  3 instituții de sine stătătoare: Teatrul ”Jean Bart”, Școala Populară de Arte și Meserii și Centrul de Cercetare, Conservare și Promovare a Culturii.

Anul acesta, după stagiuni trăite intens, cu suișuri și coborâșuri dar, cel mai important, cu o întreagă activitate artistică profesionistă, ce aproape poate concura cu instituțiile cu tradiție, teatrul a scos la rampă cea de-a 50-a Premieră. ”20 de minute cu îngerul”este un spectacol de ținută, sub bagheta regizorală a redutabilului actor, scenarist si regizor Ion SAPDARU, după un text de Alexand Vampilov. Acesta și spectacolul ”Dineu cu proști” de Francis Veber, în regia lui Aurel PALADE, s-au jucat și pe scena ieșeană, în cadrul Festivalului de Teatru ”EuroArt” 2015, unde talentata actriță Irina NAUM a câștigat Premiul de ”tânără speranță”.

Într-un oraș în care publicul a început să vadă de abia de acum 7 ani un spectacol de teatru profesionist, alegerea repertoriul s-a făcut cu deosebită grijă și cu o intenție clară de a educa gustul publicului pentru un teatru rafinat. Întâi, s-au ales texte din repertoriul clasic românesc și universal, s-au montat spectacole de comedii, bulevardiere, de teatru-dans, de comedia dell’arte, teatru antic, iar pe măsură ce publicul a început să guste un teatru mai profund, s-au pus în scenă drame, spectacole de teatru contemporan și chiar experimental.

Nu i-am lasat din vedere nici pe cei mici, conștienți fiind de faptul că investim în viitorii spectatori adulti, ce astfel vor fi pregătiți pentru reprezentații teatrale rafinate. S-au montat spectacole potrivite pentru vârsta lor, amuzante, cu multă muzică, interactive, atfel încât să simtă ca fac parte și ei din universal teatral.

În anul 2013, am avut prima colaborare cu un regizor străin, artist al poporului ucrainean, Igor Ravytskiy și cu scenografa Svitlana Prokofieva. S-a montat spectacolul ”Geometria iubirii”, după piesa cu numele ”Logodnicele bogate” de Alexandr Ostrovski, tradusă pentru prima oară în limba română. A fost o experiență plăcută și în aceiași măsuri una de îmbogățire a jocului teatral, actorii ”împrumutând” elemente din școala contemporană rusă și, deși, s-a lucrat cu interpret, comunicarea a funcționat foarte bine.

În al 7-a an de teatru, (cum se spune printre noi: ”avem cei 7 ani de acasă”), publicul tulcean ne trece pragul nu doar pentru ca nu există o alternativă de a petrece timpul liber și nu vin la teatru doar ca să râdă. Ei stiu deja echipa care s-a închegat, au actori preferați, discută despre autori și recunosc stilurile regizorilor. Cu alte cuvinte, nu iau ”produsul” ca atare așa cum o făceau înainte, ci știu că în spatele unui spectacol este o muncă de echipă și acordă importanța cuvenită coordonatorului principal, regizorul. Și s-au bucurat de nume ca Aurel PALADE, cu al cărui spectacol ”Steaua fără nume” am participat la Festivalul de Comedie ”FestCo” Bucuresti, cu Radu OLĂREANU, cu Bogdan ULMU, Ion SAPDARU, Mircea CORNIȘTEANU, Ciprian HUȚANU, Cristian GHEORGHE, Ovidiu CAIȚA, Ion DORE, Alexandru BOUREANU, Remus VLĂSCEANU, Dan CHIRIAC, Nicolae POGHIRC, Marian POPESCU, Oana – Lavinia PISAROGLU, Nelu SERGHEI.

Teatrul ”Jean Bart”- Clădirea albastră, cu oglinzi, ce amintește de luciul apei, a cărei energie pozitivă o simți de la distanță, fie datorită faptului că obiectul muncii oamenilor de aici este sufletul, fie că este amplasată fix în mijlocul unui triunghi format din trei biserici, se află chiar în centrul orașului și dispune de două săli de spectacole – Sala Mare, cu o capacitate de 324 locuri și Sala Studio cu 60 de locuri -, cabine moderne pentru actori, săli de conferințe, o sală de balet, garderobă.

Pe linia conservării şi promovării patrimoniului cultural nord dobrogean putem puncta următoarele activităţi, avute pe paleta de lucru a Centrului Cultural ”Jean Bart”:

Coordonare metodologică. Aceasta se realizează prin oferirea de asistenţă de specialitate ansamblurilor folclorice de amatori din judeţ, la cererea acestora, în vederea dobândirii unui repertoriu interpretativ corect şi integrat în specificul nord dobrogean. Până acum au beneficiat şi beneficiază de experienţa şi asistenţa maestrului coregraf Roman Jora ansamblurile folclorice de amatori din Babadag, Mahmudia, Isaccea, Sfântu Gheorghe, Sulina, în mod deosebit, precum şi ansamblurile Comunităţii Ruşilor Lipoveni Tulcea şi cel al Uniunii Ucrainenilor Tulcea, fiind vorba de o activitate permanentă.

Promovarea şi conservarea patrimoniului cultural

În 2014 s-a reuşit publicarea lucrării „Folclor muzical coregrafic al ruşilor lipoveni din Judeţul Tulcea”, autor fiind maestrul coregraf Roman Jora, lucrare ce fructifică o cercetare efectuată secvenţional, încă din anii 1980. În această lucrare, ce are un caracter documentaristic, autorul prezintă vechi cântece, dispărute, ori pe cale de dispariţie, alături de partiturile muzicale şi de descrierea sintetică a acestora. Este vorba de 175 de piese din Carcaliu, Mahmudia, Slava Cercheză, Jurilovca, Sarichioi, Sulina şi Tulcea. De asemenea sunt descrise 60 de variante coregrafice ruseşti, care au la bază elemente precum pasul lin la fete, pasul schimbat, pasul târşâit, pasul uşoară flexiune, lovituri din palme, fluturarea batistei, „ priseadca” – bătăi cu palma la cizmă, ori atitudini combinate ale braţelor.

Este al patrulea volum de specialitate publicat de maestrul coregraf tulcean, după lucrările „Folclor coregrafic nord dobrogean”, 1982, „Folclor coregrafic nord dobrogean”, partea a II-a, 2006, „Folclor muzical coregrafic aromân şi meglenoromân”, 2007. În același an, a avut loc derularea primei părţi a proiectului „Restaurarea patrimoniului cultural imaterial nord-dobrogean” – proiect ce constă în înregistrarea tuturor jocurilor şi dansurilor populare, în format video ( .avi ), un material de studiu în beneficiul viitorilor instructori de dans care vor activa în judeţul nostru, cu nu mai puţin de 140 de dansuri nord dobrogene, din localităţile Beştepe, Casimcea, Cataloi, Chilia Veche, Dăeni, Dorobanţu, Enisala, Făgăraşu Nou, Floreşti, Isaccea, Jijila, Luncaviţa, Niculiţel, Peceneaga, Rachelu, Visterna, Nufăru, Plopu şi Turcoaia. S-a urmărit cu precădere crearea unui material de studiu în beneficiul viitorilor instructori de dans care vor activa în judeţul Tulcea şi care să cuprindă toate dansurile şi jocurile populare publicate sub semnătura maestrului Roman Jora: „Folclor coregrafic nord dobrogean”, 1982, „Folclor coregrafic nord dobrogean”, partea a II-a, 2006, „Folclor muzical coregrafic aromân şi meglenoromân”, 2007, de asemenea este vorba de dansuri publicate de Gheorghe Popescu Judeţ în lucrarea „Jocurile populare din Dobrogea”, apărută în 1964, precum şi de dansuri şi jocuri dobrogene încă neindexate în lucrări de specialitate. Materialele documentare au fost realizate cu ajutorul ansamblurilor “Salsovia”, din Mahmudia, “Egreta”, din Isaccea, “Sălcioara”, din Babadag, după ce acestea au fost instruite corespunzător.

În present, se derulează etapa a doua a proiectului „Restaurarea patrimoniului cultural imaterial nord-dobrogean”, Centrul Cultural „Jean Bart” Tulcea, care are în vedere documentarea a 39 de dansuri aromâneşti (Sarighiol de Deal, Stejaru, Ceamurlia de Sus, Lăstuni, N. Bălcescu) şi meglenoromâne (Cerna), a unei suite de 8 jocuri bulgăreşti din satul Lunca. Folclorul ruşilor lipoveni va fi reprezentat de 55 de dansuri din Carcaliu, Slava Cercheză, Jurilovca, Sarichioi, Mahmudia, Sulina şi Tulcea.

De asemenea, tocmai pentru a veni în ajutorul instructorilor din căminele cultural, specialiştii CCJB Tulcea intenţionează, în cadrul aceluiaşi proiect şi exemplificarea unor dansuri de circulaţie internaţională, şi anume dansuri de parchet clasice: vals, tango, foxtrot, dansuri latino-americane: samba, cha-cha, bossa-nova, dansuri cu mişcări de răsucire: twist, charleston, dansuri de şir: madison, hully-gully, ienka.

Editarea Revistei „Nord Dobrogea Cultural”. Revista apare sub egida Centrului Cultural „Jean Bart” Tulcea şi se doreşte a fi atât un sinopsis al principalelor activităţi culturale din municipiu şi judeţ, cât şi un mijloc de a aduce în atenţia publicului larg diferite aspecte ale patrimoniului cultural nord dobrogean, fie cu valenţe istorice, naturale sau propriu-zis culturale, prezentând în paginile ei articole documentare, interviuri cu artişti şi oameni de cultură. Revista are caracter semestrial, ajunsă la numărul 7.

Personalităţi culturale. Tot anul trecut s-a reuşit publicarea albumului de autor „Oarece înfăţişări din viaţa şi lucrările unui pictor cu alăută”, dedicat artistului Stavru Tarasov, lansarea albumului având loc, anul acesta, în diferite momente, în luna februarie a.c.

Gala premiilor Revistei „Nord Dobrogea Cultural”. Evenimentul a avut loc în luna decembrie a anului trecut şi a adus pe scenă profesori, oameni de cultură, actori profesionişti şi amatori care au prezentat momente artistice, fiind oferite diplome şi premii elevilor olimpici din judeţul nostru.

Târgurile de meşteşugari. Găzduite în foaierul Centrului Cultural „Jean Bart”, micile târguri de meşteri şi artizani tulceni au devenit deja o prezenţă cunoscută. Ele se organizează în perioade festive: Sărbătorile Primăverii- Dragobetele, Mărţişorul, apoi Sărbătorile Pascale, dar şi cele de Crăciun. De asemenea Centrul Cultural „Jean Bart” este co-organizator al Târgului de Meşteri care are loc în Piaţa Civică a orașului, anual, cu prilejul Zilelor Tulcei.

Spectacole cu specific multietnic. Centrul Cultural „Jean Bart” a devenit un reper cunoscut şi prin prezenţa minorităţilor etnice din judet, găzduind spectacole omagiale ale minorităţilor etnice, fie că vorbim de aniversarea lui Taras Sevcenco, de Ziua Greciei sau de Ziua Minorităţilor naţionale, 18 decembrie, eveniment reprezentativ şi care aduce pe scena Sălii Mari a Centrului Cultural tulcean un tablou complet al minorităţilor etnice dobrogene.

Promovarea diversităţii cultural. Aici amintim Concursul Naţional de Poezie „Panait Cerna”, care, anul trecut a ajuns la a XL-a ediţie. Jurizarea celei de-a XL-a ediţii a Concursului Naţional de Poezie „Panait Cerna”, organizat de Centrul Cultural „Jean Bart” Tulcea s-a desfăşurat în data de 29 noiembrie 2014, la sediul instituţiei. Lansată în data de 03.09.2014 şi având ca termen limită de primire data de 21 noiembrie a anului trecut, această ediţie a concursului a adunat nu mai puţin de 91 de participări, pe o plajă de vârste între 15 şi 62 de ani, din mai bine de jumătate din judeţele ţării: Braşov, Bucureşti, Buzău, Constanţa, Cluj, Dâmboviţa, Dolj, Galaţi, Giurgiu, Gorj, Ialomiţa, Ilfov, Maramureş, Mehedinţi, Ploieşti, Prahova, Satu Mare, Sibiu, Suceava, Teleorman, Timiş, Tulcea. Juriul a fost format din membri ai Uniunii Scriitorilor din România, poetul tulcean, Olimpiu Vladimirov, în calitate de preşedinte al juriului, de altfel şi fondatorul concursului, alături de care s-au aflat poetul constănţean Sorin Roşca, laureatul primei ediţii a concursului, iar din partea Centrului Cultural „Jean Bart” Tulcea a fost prezent referentul Bogdan Pascal.

Concursul a oferit laureaţilor premii în bani, în sume brute impozabile conform prevederilor legii, dar şi un premiu special, oferit de revista „Porto Franco”,din Galaţi. Premiul „Panait Cerna”, în valoare de 1000 de lei, a fost acordat concurentei Maria Eliza Liţă, în vârstă de 16 de ani, din Târgovişte, iar celelalte premii ale ediţiei curente a concursului au fost acordate astfel: premiul „Ars Poetica”, în valoare de 700 de lei, a fost decernat concurentei Adelina Pascale, în vârstă de 19 ani, din Tulcea, iar premiul „Euterpe”, în valoare de 700 de lei, a fost acordat concurentei Carmen Cristina Neacşu, 41 de ani, din Galaţi. Regulamentul concursului prevedea şi acordarea a două menţiuni care au fost câştigate de două concurente, în vârstă de 17 ani fiecare, este vorba de tulceanca Mihaela Belacurencu, care a primit Menţiune I, în valoare de 400 de lei, precum şi de concurenta Lavinia Loredana Nechifor, din Suceava, care a primit Menţiune II, în valoare de 300 de lei. Premiul special, constând în publicarea creaţiilor în paginile revistei culturale „Porto Franco”, din Galaţi a fost acordat concurentei Marilena Botiş, din Argeş.

Spectacol folk susţinut de artistul Ştefan Balaş, din Câmpina, alături de Trupa „Amurg”, din Tulcea, în cadrul Cenaclului „Agora”, februarie, 2014.

Festivalul de folk „Tulcea FolkEST” Festivalului Naţional de folk „Tulcea FolkEST” este uneveniment în parteneriat cu Primăria Municipiului Tulcea, ajuns la a VII-a a ediție.

În cadrul Școlii Populare de Artă se fac cursuri de acordeon, actorie, artă fotografică, canto, chitară, creație vestimentară, dansuri populare, orgă, pian, pictură și însumează, la ora actual, 129 de cursanți. La încheierea fiecărui semestru, Școala Populară organizează spectacole și expoziții, după specificul studiat, evenimente prezentate pe scena Salii Mari sau in foierul teatrului.

centrul-cultural-jean-bart-din-orasul-tulcea-cjtulceaIstoric Centrul Cultural ”Jean Bart”  din Tulcea

Centrul Cultural ”Jean Bart” Tulcea a luat ființă în anul 2010, instituție ce, printr-o hotărâre guvernamentală, a reunit sub același acoperiș 3 instituții de sine stătătoare: Teatrul ”Jean Bart”, Școala Populară de Arte și Meserii și Centrul de Cercetare, Conservare și Promovare a Culturii.

Obiective principale de vizitat la Centrul Cultural ”Jean Bart” :

Teatrul ”Jean Bart” și ”Școala Populară  de Arte și Meserii Jean Bart”

Program de vizitare Centrul Cultural ”Jean Bart” :

Tarif vizitare la Teatrul ”Jean Bart” din cadrul Centrului Cultural Jean Bart :

Preț spectacole adulți

Adulți – 15.75 Ron

Redus elevi, studenți, pensionari- 10.50 Ron

Pentru grupuri de minimum 10 elevi- 8.40 Ron

Preț spectacole copii

Adulți-  10.50 Ron

Copii- 8.40 Ron

În apropiere de Centrul Cultural ”Jean Bart”  mai puteți vizita următoarele obiective turistice:

Catedrala Sfântul Nicolae, Biserica Bunavestire, Biserica Romano-Catolică Sf.Arhanghel Mihail.

Contact Centrul Cultural ”Jean Bart”  din Tulcea:

Tel: 0240.519.329

Tel: Agentia de Bilete 0240.532.115

Email: pr@artl.ro

Web: artl.ro

teatruljeanbarttulcea.blogspot.ro

Adresa Centrul Cultural JeanBart din Tulcea:

Localitate: Tulcea

Strada: Str. Progresului, Nr. 34

GPS: –

Cum se ajunge la Centrul Cultural ”Jean Bart”:

Centrul Cultural ”Jean Bart” se află în centrul orașului Tulcea.

Galerie foto Centrul Cultural ”Jean Bart”  din Tulcea:

Ai vizitat Centrul Cultural ”Jean Bart” ?

Ce ți-a plăcut cel mai mult la Centrul Cultural ”Jean Bart” ?

EU IUBESC ROMÂNIA PE FACEBOOK

Lasă un comentariu...

*