Castelul Vlad Țepeș este situat pe strada General Candiano Popescu, la numărul 6, în imediata apropiere a Parcului Carol din sectorul 4 al Capitalei. Acesta a fost construit în 1906, cu ocazia organizării Expoziției Generale Române, prilejuită de jubileul a 40 de ani de domnie a Regelui Carol I. Construcția trebuia să fie iniţial un turn cu apă care să alimenteze expoziția, însă arhitectura lucrării nu corespundea cerințelor estetice ale Regelui Carol, neridicându-se la înălțimea evenimentului.
[ngg_images source=”galleries” container_ids=”114″ display_type=”photocrati-nextgen_basic_imagebrowser” ajax_pagination=”0″ template=”default” order_by=”filename” order_direction=”ASC” returns=”included” maximum_entity_count=”500″]
Construcţia a fost reconcepută după planurile arhitecților Ștefan Burcuș și V. Ștephănescu, castelul reproducând la o scară mai mică Cetatea Poenari, ridicată în secolul al XIV-lea de către Vlad Țepeș. Turnul castelului, înalt de 20 de metri și cu un diametru de 9 metri, adăposteşte un bazin cilindric de fontă, cu o capacitate de 200 de metri cubi. Bazinul de apă nu a funcționat însă niciodată. De pe o platformă special amenajată din turnul castelului, se poate admira Parcul Carol I și Bucureștiul. Turnul este susţinut de către un contrafort puternic, terminat cu un pridvor de lemn, iar în dreapta se află un zid crenelat de piatră, terminat în colț cu un alt turn de dimensiuni mai mici.
La acea vreme, în castel s-au expus de obiecte de artă, familia regală revenind aici în nenumărate rânduri pentru a admira tablourile cu motive religioase. Începând cu anul 1914, fizicianul Emil Giurgea realiza transmisiuni radiotelegrafice din turnul fortăreței,.
După Primul Război Mondial castelul a fost transformat într-o cazarmă destinată corpului de gardă de la Mormântul Ostașului Necunoscut. După 1990, clădirea a fost utilizată drept Corp de gardă pentru o subunitate de jandarmi, care îndeplinea misiuni de pază la câteva instituții bancare din Capitală. Din 30 septembrie 2004, printr-o hotărâre de govern, Castelul Vlad Țepeș a devenit sediul Oficiului Național pentru Cultul Eroilor.
Ulterior, imobilul a trecut din administrarea ONCE în administrarea MApN. Prin Ordinul Ministrului Culturii și Patrimoniului Național castelul a fost clasat în Lista monumentelor istorice. În 2007, În prezent, construcția se vizitează de două ori pe an: de Ziua Eroilor (sărbătorită de Ziua Înălțării Domnului ) și de Ziua Armatei Române, la 25 octombrie.