Palatul Mogoșoaia din comuna Mogoșoaia, județul Ilfov

Comuna Mogoşoaia din judeţul Ilfov este păstrătoarea stilului architectural specific românesc.

În această localitate vechiul şi noul şi-au dat întâlnire pentru a oferi vizitatorilor clipe de neuitat.

Evenimente ce au loc în comuna Mogoşoaia:

1 mai- 15 octombrie- Kulturestock, Târguşorul Brâncovenilor, Parcul Mogoşoaia- festival de teatru pentru copii, comedii, concerte de jazz, rock, operă, muzică de promenadă;

14 februarie Dragobetele sărută fetele, Târguşorul Brâncovenilor, Parcul Mogoşoaia;

1 iunie Tărâmul Magic al Copilăriei, Târguşorul Brâncovenilor, Parcul Mogoşoaia;

31 octombrie Poteca Dovlecilor Fermecaţi, Târguşorul Brâncovenilor, Parcul Mogoşoaia;

No Stress Triathlon and Party;

Mogoşoaia Water Spots Event;

6- 24 decembrie- Ambasada lui Moş Crăciun, Târguşorul Brâncovenilor, Parcul Mogoşoaia, unde copiii îşi pot face zilnic poze cu moşul, primesc un paşaport şi viză de la elfi.

palatul-mogosoaia-din-comuna-mogosoaiaIstoric Palatul Mogoșoaia din comuna Mogoșoaia:

Mogoşoaia a fost atestată documentar pentru prima dată la 24 aprilie 1598 , iar numele ei vine de la nevasta boierului Mogoş.

Un secol mai târziu intră în atenţia lui Constantin Brâncoveanu, care cumpără câteva moşii pe malul lacului şi apoi construieşte palatul în stilul care îi poartă şi numele (brâncovenesc). A aparţinut familiei Brâncoveanu pentru mai bine de 100 de ani, iar apoi a trecut în proprietatea familiei Bibescu. Martha Bibescu este cea care a salvat de la ruină Palatul, după ravagiile Primului Război Mondial. Ea a cheltuit sume considerabile, timp de 17 ani. A investit în restaurarea grădinilor şi a clădirilor adiacente.

Obiective principale de vizitat la Palatul Mogoşoaia (Palatele Brâncoveneşti):

Palatul – înălţat în septembrie 1702 de către Constantin Brâncoveanu pentru al doilea fiu al său, Ştefan. În prezent palatul adăposteşte Muzeul Tradiţiei Aulice (înfiinţat în anul 2000), o colecţie însumând circa 300 de piese, în sălile parterului şi în anexe fiind prezentate anual aproximativ 10 expoziţii temporare, eseu sau artă contemporană.

Cuhnia – fosta bucătărie domnească, este spaţiu expoziţional în prezent.

Turnul porţtii (ante 1702) şi poarta Târgoviştei pe care este montată o replică a grupului statuar care o reprezintă pe Zeiţa Minerva.

Centrul de conferinţe şi rezidenţe (fost vila d’Elchingen) – (sec. XVII, refaceri 1927 – 1936) în prezent găzduieşte un centru de conferinţe si rezidenţe cu 2 săli de conferinta (cu o capacitate de 50, respectiv 75 locuri), un restaurant – 120 locuri şi 16 camere de cazare – 25 locuri.

Gheţăria – fostul depozit de gheaţă al palatului.

În exteriorul curţii de onoare se găsesc:  

Parcul englezesc cu grădini în stil italian, amenajarea sa peisagistică realizându-se între anii 1921 – 1922 sub îndrumarea Marthei Bibescu.

Biserica cu hramul Sf. Gheorghe ridicată de Constantin Brâncoveanu în anul 1688, unde se găseste tabloul votiv care îi reprezintă pe Constantin Brâncoveanu cu cei 4 fii ai săi şi pe Doamna Maria cu cele 7 fiice. Tot aici este înhumat George Valentin Bibescu, soţul Marthei Bibescu, sub o frumoasa lespede funerară decorată cu stema familiei Bibescu (doi lei cu vulturul încoronat).

Capela Gh. Bibescu – secolul XIX – o adevărată necropolă de familie adăposteşte mormintele ultimilor proprietari ai Mogoşoaiei şi ale rudelor lor: Printul Nicolae G. Bibescu şi sotia sa Helene Louise Ney d’Elchingen, Printul George Bibescu şi sotia sa, Valentine de Caraman Chimay, Printesa Elisabeth Bibescu, Prinţii Mihai Basarab Brâncoveanu şi George Basarab Brancoveanu.

Serele N. Bibescu, atelier francez – 1890. În prezent utilizate pentru culturi floricole şi atelier de educaţie plastică pentru copii.

Program de vizitare Palatul Mogoșoaia:

Tot timpul anului, de marţi până duminică.

Vara între orele 10:00- 20:00 şi iarna între orele 9:00-17:00

Tarif vizitare Palatul Mogoșoaia:

Adulţi- 5 lei  Copii,pensionari- 2 lei

În apropiere de Palatul Mogoșoaia mai puteți vizita următoarele obiective turistice:

Parcul Mogoşoaia (parculmogosoaia.ro, facebook Targusorul Brancovenilor)

După ce v-aţi delectat vizitând palatul Mogoşoaia vă puteţi plimba pe jos sau cu bicicleta prin parcul realizat în stilul celor londoneze. Parcul Mogoşoaia este locul în care îţi poţi petrece o zi întreagă fără să te plictiseşti. Este un parc care are o ofertă variată atât pentru tineri, cât şi pentru familii. Tot aici puteţi să organizaţi picnicuri sau să vă bucuraţi stând pe gazon de evenimentele culturale (teatru, muzică, filme) organizate de primăria Mogoşoaia care au loc în fiecare weekend din mai până în septembrie la scena localizată pe aleea principală.

Târguşorul Brâncovenilor

Este zona de restaurante a parcului în afară de cea de la palat. Aici puteţi mânca fripturi, coaste pe grătar şi mici la restaurantul “La Nas” sau vă puteţi bucura de pizza delicioasă şi alte bucate la Pizzeria “La Poveşti”.

Tot aici este deschisă iarna de pe 6 decembrie până pe 24 decembrie Ambasada

lui Moş Crăciun, unde copiii îşi pot face zilnic poze cu moşul, primesc un paşaport şi viză de la elfi.

Lacul Mogoşoaia- sporturi nautice pe lac

Lacul Mogoşoaia este printre cele mai curate din ţară,  aici având loc periodic competiţii sportive de mare anvergură. Chiar dacă nu ştiu să înoate, toţi clienţii sunt în siguranţă, deoarece primesc obligatoriu veste de salvare. Cum după masă e recomandat să faci mişcare puteți încerca un nou sport-wakeboarding. Sistemul este unul Sesitec System 2.0.- un sistem de cablu accesibil, care nu pune dificultăţi în manevrare.

Zumbaala Wake Park este perfectă atât pentru copii, cât şi pentru adulţi, atât pentru începători, cât şi pentru cei care nu sunt la prima experienţă. Practicarea sportului în acest parc se face pe bază de programare sau abonament şi este sprijinită de o echipă de profesionişti pasionaţi de sport.

Pentru practicarea wakeboard-ului, Zumbaala Wake Park îţi pune la dispoziţie posibilitatea de a închiria sau de a achiziţiona echipamente speciale marca H20. Zumbaala Wake Park include, pe lângă zona destinată exclusiv sportului şi o zonă lounge, pentru băutură şi mâncare, zona Wakebar, vestiare, organizarea de evenimente, inclusiv seri cu DJ, adică tot confortul pentru a beneficia de sport şi distracţie în acelaşi loc.

ACVAMANIA- bază nautică (www.acvmania.ro)

Este un concept unic în România- respectiv un parc de distracţii pe apa ce a fost transformat într-o adevărată bază nautică, de câţiva iubitori ai sporturilor nautice. Pe lângă circuitul format din tobogane, piste de alergare pe apă, module speciale pentru catapultare şi trambuline, cei care vin la ACVAMANIA pot închiria caiace, canoe, stand-up paddle, catamarane, scutere submersibile şi hidrobiciclete. Mai mult,vei avea ocazia să participi la cursuri de caiac, stand-up-paddle şi de sailing.

Dintre cursurile de caiac, unul inedit este cursul  de iniţiere în manevrarea caiacului, părinte plus copil! Timp de o oră instructori brevetaţi  de British Canoe Union vă vor învăţa competenţele de bază necesare pentru a controla un caiac dublu şi apoi veţi străbate împreună lacul Mogoşoaia.

Autocross Arena- primului circuit de autocross din România http://www.autocrossarena.ro/

Autocross-ul este o formă de competiţie contra-cronometru în care, pe un circuit de macadam, fiecare pilot intră pe rând şi încearcă să scoată un timp cât mai bun. Sunt folosite maşini de stradă, nepreparate, dar şi maşini pregătite de raliu, special făcute pentru acest tip de competiţie. Traseul este făcut în aşa fel încât să pună în evidenţa mai mult aptitudinile pilotului decat puterea motorului sau viteza maşinii.

Autocross Arena îţi propune să îţi testezi sau să îţi îmbunătăţeşti veleităţile de pilot pe un circuit de 850 m lungime, 12-14 m lăţime, fie cu una dintre maşinile lor, fie cu maşina proprie, în condiţii depline de siguranţă

Contact Palatul Mogoșoaia din comuna Mogoșoaia:

Tel: 0736 399 334- persoana de contact doamna Ştefania Mireţ

Email:office@palatebrancovenesti.ro

Web: palatebrancovenesti.ro

Adresa Palatul Mogoșoaia din comuna Mogoșoaia:

Localitate: comuna Mogoșoaia, judeţul Ilfov

Strada:  Valea Parcului nr. 1

GPS:  44.527680555556°N 25.992713888889°E

Cum se ajunge la Palatul Mogoșoaia:

Se află la doar 15km de centrul capitalei, la nord- vest de Bucureşti.

Galerie foto Palatul Mogoșoaia din comuna Mogoşoaia:

Ai vizitat Palatul Mogoșoaia?

Ce ți-a plăcut cel mai mult la Palatul Mogoșoaia?

EU IUBESC ROMÂNIA PE FACEBOOK

Lasă un comentariu...

*