ATRACȚII SI OBIECTIVE TURISTICE DIN ORAȘUL GHERLA. Descoperă România și vezi aici lista cu locuri, atracții și obiective turistice din orașul Gherla, județul Cluj.

Considerat un punct de trecere, o graniță pe uscat, Municipiul Gherla apare menționat de-a lungul istoriei sub mai multe denumiri. Vechi așezământ Dacic, pe teritoriul său au fost descoperite urme ce fac trimitere la civilizația pietrei, bronzului și fierului.

Gherla este unul dintre puținele orașe din România care a fost construite urmărind un plan. Arhitectura preponderent barocă de secol XVIII, ce poate fi admirată și astăzi, este semn al influenței armene, colonie stabilită pe aceste meleaguri din Moldova, cu acordul Curții Imperiale de la Viena.

Poposind în Gherla, unul dintre cele mai renumite obiective turistice ale locului pe care ar trebui să-l vizitați este Mănăstirea Nicula, un important centru de pelerinaj.

Mănăstirea Nicula, ce și-a dobândit numele de la pustnicul ortodox Nicolae, devine un punct de referință odată cu prima lăcrimare a icoanei ce o întruchipează pe Fecioara Maria, din 1699. Obiectul de cult a fost realizat de preotul ortodox Luca din Iclod, în anul 1681.

Privit ca un semn prevestitor, al întâmplărilor nefericite ce va să vină, Mănăstirea devine în timp un refugiu pentru mulți credincioși, un loc făcător de minuni, o umbră de speranță în viețile triste.

Totodată, cu aceeași ocazie, ia naștere și prima școală de pictură pe sticlă din România. Primii care au s-au inițiat în această artă au fost chiar cei ai locului, călugării fiind urmați, la scurt timp, de oamenii locului.

Tradiția se mai păstrează și astăzi, cu aceeași sfințenie și dăruire ca acum 300 de ani, alături de arta picturii pe lemn.

Orasul Gherla a fost intitulat “orasul armenilor” pana nu demult – Armenopolis. Arhitectura in stil baroc a orasului Gherla este si astazi destul de bine pastrata si conservata. Si orasul Gherla gazduieste o catedrala in stil baroc care trezeste curiozitatea turistilor dornici de mai multa istorie.